Vad Vore Livet utan Musik?

fegtwgEn av de mest grundläggande argumenten att förstå det mänskliga beroendet och nästan oförklarlig kärlek till musik är att människor föds med en naturlig önskan om musik. Den första exponeringen är den rytmiska tappningen som barnet utsätts i livmoder.

Men hur är effekterna av musik på människans hjärna?

Det hjälper dig att minska stressen

När man lyssnar på musik, särskilt långsamma och mjuka terapeutiska bitar, kroppens rytm försöker efterlikna rytmen i musiken, liknar känslor frånVinnarrum. Det betyder att kroppen sänker blodtrycket och minskar hyperaktiviteten hos neuronerna, vilket i sin tur minskar produktionen av stresshormoner från hjärnan. Detta kan särskilt vara till hjälp för personer som lider av allvarlig ångest, högt blodtryck och någon annan form av sociala fobier.

Musiksmak kan avgöra en persons personlighet

Det tar inte ett geni att räkna ut att den typ av musik som du lyssnar på, precis som böckerna du läser, avslöjar mycket om vilken typ av person du är. Till exempel, människor som lyssnar på mjuk och rytmisk musik som romantiska och nutida instrumentella, är tysta typerna med större förmåga att empati med andra. Å andra sidan det finns människor som är mer i techno och synth wave typ av musik, de som är mer systematiska och tenderar att ha typ A-personlighet, föredrar ordning och system.

Det förbättrar dina inlärningsförmågor

Traditionellt, har det märkts studenter som upprepade gånger utsätts för musik under tidig barndom har ökat hjärnans tillväxt och plasticitet. Följaktligen, har de en förbättrad förmåga att inte bara förstå och betrakta problem ur olika perspektiv, men det har också sett att de är bättre på att lösa kreativa problem samt hantera antal och ekvationer. Tidigare studier har också godkänt en direkt koppling mellan lyssna på musik och högre IQ-nivåer.

Det kan förbättra hjärnans tillstånd

Idag, flera läkare överväga musiken för att behandla hjärnans tillstånd som Alzheimers sjukdom, cerebral parese, kortvarig uppmärksamhet och demens, bland ett brett spektrum av andra. Detta beror inte bara på lugnande effekter av musik, men läkare föreslår att folk tenderar att associera vissa känslor och minnen till vissa musikstycken, som hjälper dem att skapa en färdplan inom sina hjärnor för att följa senare.

Det förbättrar hjärnsymmetri och motorfunktioner

Flera studier utförs på professionella musiker har sagt att de tenderar att ha mer symmetriska och balanserade hjärnor, särskilt i jämförelse med dem som inte lyssnar på musik. Människor som har blivit vuxna med musik är mer mottagliga för att förstå människorna kring dem. De tenderar att vara mer intuitiva och mer jordade i världen runt dem. Vetenskapligt, bättre fungerar nerver som förbinder de två halvkärmarna i hjärnorna.

Musikens psykologi (en infografisk på engelska)

tgrtgey

Leave a Reply